Yatırım Danışmanı Kerim Bey’le tasarruflarını değerlendirmek isteyen İpek Hanım portföy yönetiminin temel noktaları konusunda konuşmaya devam ediyorlar; (2)
K – Eveeet, nerede kalmıştık. Hah yumurtaları diyorduk, farklı sepetlere koymalıyız. Yani varlıklarımızdan bir sepet – bir portföy yapmalıyız. Bunu yapmamızdaki asıl amaç riski azaltmak. Yani portföyümüzdeki varlıklardan bazıları beklediğimiz getiriyi sağlamazsa diğer ürünler bu durumu terse çevirebilir.
İ – Sormayın, ben galiba bu hatayı yaptım. 2018 Ağustos’ta dolar yükselecek diye bütün parayla dolar aldık. Hala bekliyoruz. O zaman TL faizleri de %25’ti ve vergi de 0’dı. Keşke en azından yarısıyla TL vadeli mevduat yapsaydık.
K – Maalesef bu hatayı çok kişi yaptı. Sepet yaparken dikkat etmemiz gereken önemli bir konu; varlıkların birbiriyle ilişkisi ki biz buna korelasyon diyoruz. Eğer bir varlık yukarı giderken diğeri de değerleniyorsa buna pozitif korelasyon, tersi olursa negatif korelasyon diyoruz. Mümkün olduğunca negatif korelasyonu olan ürünleri sepete koymamız gerekiyor ki bir yatırım aracınız size zarar ettirirken diğeri kazandırsın ki getiriniz çok düşmesin. Bu sizin riskinizi azaltırken tabi ki potansiyel olası bir yüksek getirinizi de kısıtlayacaktır. Mesela dolarla hisse senedi genelde ters yönlü hareket eder. Ama gram altınla dolar aynı yönlü hareket edebilir, çünkü TL cinsinden altının içinde aslında dolar da var. Bu altın konusuna sonra tekrar döneceğiz.
İ – Eee öğrendik artık ne kadar risk o kadar getiri.
K – Bravo. Bir de siz siz olun herhangi bir varlıkla ilgili geleceğe ilişkin kesin konuşanlardan uzak durun. Mesela doları ele alalım. Maalesef doların ileride ne olacağına dair kesin bir öngörüde bulunabilecek herhangi bir model yok. En mantıklı gösterge reel efektif döviz kuru, onu da bir ara anlatırım size. Ama özellikle sosyal medyada bu konuda bir algı oyunu var. Bazıları tahminde bulunuyor, tutarsa mutlaka ben demiştim diyorlar. Tutmazsa hiç ses çıkarmıyorlar ve siz de onların hep tutturduğunu düşünüyorsunuz.
İ – Vallahi haklısını, şimdi siz söyleyince fark ettim. Ben yanıldım bu konuda diyen kimseye rastlamadım.
K – Maalesef öyle. Sonuçta bu bir olasılık meselesi. Bir parayı yeteri sayıda havaya atarsanız yarısında tura gelecektir. Bu arkadaşların da tahminlerinin yarısının tutması normal. Neyse siz yine de riskinizi dağıtın, portföyünüzü yapın, makul getiri beklentisi içinde olun. Daha fazlası farklı arayışlara girmek olur. Ona biz yatırım değil biraz kumar diyoruz.
İ – Çok teşekkür ederim. Zaten ben de buna yakın düşünüyordum ama şimdi iyice ikna olmuş durumdayım.
K – Ben teşekkür ederim. Şimdi yavaş yavaş tahvil, hisse senedi, altın gibi yatırım ürünlerinin özellikleri ve hangi ortamda kazanç sağladıklarıyla ilgili konuşmaya başlayalım isterseniz.
İ – Süper olur. Hem bilgim artıyor sizle konuştukça hem de yatırımlarım konusunda kendimi daha rahat hissediyorum.
Bu seriye ait diğer diyalog yazıları;
İlk yorum yapan siz olun